24. april 2006
Mit liv med haven - et tilbageblik.
I sommerhalvåret er haven næsten en livsnødvendighed for mig, selv om jeg godt kan blive meget øm i ryggen af arbejdet. Det er en interesse, der rækker helt tilbage til drengeårene i Firhøj. Jeg fik rådighed over et lille hjørne i mine forældres have, hvor jeg kunne så og plante, som jeg havde lyst til, og jeg fik god vejledning af min far, som var uddannet gartner.

I årene 1966 til 1988 havde Lissie og jeg sommerhus i Gilleleje. Jeg byggede selv huset og anlagde haven. Det var et dejligt sted, hvor vi tilbragte mange dejlige week-ends og ferier. Men alligevel besluttede vi at sælge det i 1988, for at købe hus i Karlslunde, syd for København. Kig ind på Havens Fotoside, hvor jeg i billeder vil forsøge at vise lidt om havens udvikling i årets løb.


Livet i min have - dyr og fugle på besøg.

Mange fugle kommer på besøg i haven. Jeg fodrer dem hele året, og der er flere faste foderpladser på forskellige steder i haven. Der er et stort vandparti, hvor fuglene er glade for at drikke og bade, også om vinteren, hvor jeg sørger for at holde en isfri åbning til vandet ved hjælp af en akvarie-luftpumpe. Derved har fiskene i havedammen også en bedre chance for at overleve vinteren. På foderpladserne har vi haft besøg af Grønirisk, stor Flagspætte, Dompap, Jernspurv, Skovspurv, Bogfinke, Musvit, Blåmejse, Sortmejse, Sjagger og selvfølgelig de fastboende Solsorte. En dag sidst på vinteren 2005/2006 kom en stor flok Silkehaler på træk nordfra. De har været på jagt efter bær og frugt. Jeg havde lagt æbler ud på jorden til Solsorterne og et Sjaggerpar, der holdt til i haven på det tidspunkt. Der var totalt renset op for æbler på jorden efter Silkehalernes besøg. Desværre kommer der indimellem også besøg, som jeg helst ville undvære: Fiskehejren, iøvrigt en stor flot fugl, har et par gange været på rov i fiskedammen, og Spurvehøgen har været efter småfuglene på foderpladserne. Men her gælder det jo også, at når man trækker dyrene fra den vilde natur ind i haven, må man tage "det sure med det søde", for naturen har sine barske sider.

10. maj 2006
Det har været strålende solskin næsten en uge. Bøgehækken er sprunget ud. Kirsebærtræerne blomstrer og  tulipanerne lyser i solen. I flere forskellige kasser ruger fuglene på det første kuld. Det første kuld solsorteunger er sprunget af reden, og flakser rundt i haven, mens forældrene fortsat fodrer dem med lækre larver, følger dem den første tid og skælder højlydt ud, hvis jeg kommer for tæt på med fotografiapparatet.

23. maj 2006
Småfuglene har meget travlt med at fodre ungerne i øjeblikket. Hele dagen flyver de frem og tilbage med insekter o.l. til de små i redekassen. Ind gennem hullet og ud igen efter ny forsyning, men hvis de føler sig iagttaget, venter de lidt på afstand og kigger sig opmærksomt omkring før de smutter ind til ungerne.
Jeg tror solsorten er i gang med at ruge på æggene til andet kuld.

3. juni 2006
Her er et parti med forskellige rhododendron i blomst. De to hvide yakushimanum typer er rosa i udspringet, men bleger af i slutningen af blomstringen. Helt i baggrunden rhododendron "Lee's Dark Purple"og det lille træ bag de hvide rhododendron er en magnolia "Susan" med purpurrøde blomster. I forgrunden en nyplantet Rhododendron yak. "Morgenrot", bliver ca. 1 meter i højden og i bredden.

6. juni 2006
Rhododendron Lee's Dark Purble afgrænser staudebedet.

6. juni 2006
Her ses lidt mere af staudebedet fra det forrige billede.

17. juni 2006
Rhododendron Catawbiense Grandiflorum i selskab med en rosafarvet Rhododendron yakusimanum. Nederst i billedet ses en Kalmia Angustifolia Rubra, som ikke tåler kalk og derfor ikke kan vandes med det kalkholdige vandværksvand; overlevede ikke den lange tørkeperiode senere på sommeren, da også mit regnvandsreservoir var udtømt.

Fiskehejren på besøg:

Fiskehejren kommer af og til på besøg for at hente en fisk i havedammen. I begyndelsen var den meget sky og blev gerne jaget væk af hunden, hvis jeg ikke selv opdagede den. Nu er den blevet modigere, og det lykkes formentlig oftere for den at hente sig et måltid når vi ikke er hjemme.


Tirsdag den 15. april 2008
Tirsdag den 15. april 2008 opdagede jeg at et vildandepar svømmede rundt i min havedam. De svømmede rundt i dammen 1 times tid, gik ind imellem på land, kom ganske tæt på vinduerne, hvorigennem jeg tog de første billeder. De lod sig heller ikke forstyrre da jeg forsigtigt åbnede havedøren for at undgå at fotografere gennem glas. Senere stod de i solen midt på græsplænen og pudsede fjerdragten. De opholdt sig i haven ca. 2. timer
Se flere billeder på Havens Fotoside

| Svar

Nyeste kommentarer

30.08 | 07:28

Hej Gunnar - jeg ved ikke om du kan huske mig, men jeg var Varmemester/Altmuligmand på Bonderupgård midt i 1990'erne.

27.01 | 14:38

Her er det hensigten at vise akvariets udvikling over tid i forskellige videoklip

07.02 | 15:34

Wow. Flot arbejde

------------------------------
http://www.kviklantop.com/

02.11 | 14:59

Kære Susan Kan desværre ikke bidrage med fotos fra min skoletid i Hedsbjerg, men min oplevelse af f.eks. 9. april 1940, kan måske bruges.
gbj.2690@live.dk